Telefon

06 20 312 0052

E-mail

info@optimistanoda.hu

HOGYAN MAXOLJUK KI A NYÁRI SZÜNETET?

Ezt a kérdést nehéz megválaszolni minden diáknak, sokakban fel sem merül. A gondolatok, amiket a nyári szünet behív: „örülök, hogy pihenhetek”, „végre azt csinálok, amit csak akarok”, „délig alszom az tuti”, „egyedül leszek otthon, így egész nap játszok, gépezek” stb. Lehet így is. Van viszont egy másik nézőpont:

Akik jelentőségteljesen élik életüket, nagyobb valószínűséggel boldogabbak. Akik rendezett életvitellel, minőségi emberi kapcsolatokkal működnek, több pozitív érzelmet élnek meg, jobban érzik magukat, rugalmasabban alkalmazkodnak nehéz élethelyzetekhez és ez által magabiztosabbak is. Mit tehetünk ennek eléréséért? Minden nap valamit. Igen! Akár már ma is.

10 ÖTLET A NYÁRI SZÜNETRE:

HOGYAN TÖLTSD HASZNOSAN NAPJAIDAT?

1. Menj el egy helyre, ahol még sosem jártál! – Lehet ez akár a szomszéd falu is. Ismerkedj új helyekkel, kultúrákkal, emberekkel, tájakkal, szokásokkal.

2. Adakozz! – Tégy jót másokkal! Néhány ötlet erre: Kiselejtezett ruháidat vidd el valamelyik gyűjtőhelyre vagy ajándékozd el! Barátodnak segíts költözésben vagy kertrendezésben! Segíts otthon a házi munkában! Felesleges könyveidet vagy társas játékaidat vidd be a helyi könyvtárba vagy keress nekik új gazdát online közösségi térben!

3. Mozogj! – Viseld gondját testednek napi rendszerességgel. Minden mozgásforma jó, de nyáron talán a szabadban végzett és tanév közben nem űzött sportág javasolt inkább, pl. biciklizés, mini golf, tenisz, úszás nyílt vízen, evezés, nordic walking, szikla mászás stb.

4. Kísérletezz! – Keverj friss gyümölcsös limonádékat! Főzz bográcsban valami finomat! Süss sütit a családnak! Viselj színes ruhákat! Rendezd át a szobád! Próbálj ki egy új strandot vagy sportot! Jó szórakozást!

5. Fogadd el magad! –  Gyakran mondogasd megerősítésként a tükörbe nézve: „Teljesen rendben vagyok így!” vagy „Elég jó vagyok!” vagy „Elfogadom magam!” és mosolyogj! J

6. Kapcsolódj! – Teremts kapcsolatot másokkal! Látogasd meg rég látott rokonaidat! Keresd fel volt osztálytársaidat vagy ovis barátaidat! Hívd fel, aki eszedbe jut! Az online üzenetváltásnál egy fokkal ingergazdagabb valakinek a hangját is hallani, de a legjobb talán a személyes találkozás!

7. Keresd a jót! – Miért lehetsz ma hálás? Gondold végig napodat, és keress három dolgot, ami jó érzéssel töltött el! Ha hála naplót vezetni is van kedved, csak bíztatni tudlak: írj le napi három dolgot, amiért hálás vagy! Sokat fog adni a pozitív érzésekre koncentrált működés!

8. Tudatosan fejlődj valamiben! – Ez fontos nyáron is! Néhány ötlet erre: Állj neki a jogosítvány megszerzésének! Fejleszd nyelvtudásodat pl. nyelv tanfolyam, online nyelv leckék vagy idegen nyelvű filmek nézésével, de tudatosan, tervezetten és napi rendszerességgel! Olvass, hogy bővüljön szókincsed és érdekes témákról tudj beszélgetni! Hallgass podcastokat a téged érdeklő témákban! Tested fejlesztése is remek!

9. Légy része valami nagyobbnak! –  Látogass el egy nagyobb városba vagy fesztiválra! Figyeld magad az új helyzetben! Hogyan működnek mások? Hogyan működsz te idegenekkel, idegen helyen? Ismerd meg magad a világ működése által!

10. Alkoss! – Készíts rengeteg fényképet és belőlük nyári fényképalbumot! Rendezd el gyűjteményedet! Fess! Grafitizz! Ragassz! Főzz! Videózz! Most van idő flow élményben kreatívnak lenni! Használd ki!

Emlékezetes, élménydús nyarat kívánok mindenkinek!

Találkozunk feltöltődve szeptemberben!

Szeretettel,

Petra (néni)

Ajánlott cikkek