Telefon

06 20 312 0052

E-mail

info@optimistanoda.hu

Érettségi vizsga (röviden érettségi, régiesen matura) szimbolikusan a kamasz kor végét, a felnőtté válást jelentő érettséget és tudást mérő írásbeli és szóbeli részből álló vizsga. Ma, a 2005 óta érvényes: kétszintű (közép- és emelt) vizsga zárja a középiskolai tanulmányokat, valamint ez helyettesíti a felvételit a felső oktatási intézményekbe is.

Az érettségi bizonyítvány közokirat!

Szerepe szerint lehet  – ORSZÁGOSAN EGYSÉGES!

  • tanulmányi jellegű záróvizsga,
  • valamilyen állás vagy társadalmi pozíció betöltéséhez szükséges képesítő, minősítő vizsga,
  • felvételi jellegű vizsga.

TÖRTÉNETE:

1851 óta rendeznek érettségi vizsgát Magyarországon

1915-ben engedélyezték, hogy ahol nincs leánygimnázium, ott a lányok is nyilvános tanulóként beiratkozhassanak a fiúgimnáziumokba és érettségi vizsgát tehessenek. Korábban ezt csak magántanulóként tehették.

A dualizmus idején az érettségi rangját emelte, hogy a bizonyítvány birtokában külön tanfolyam elvégzésével tartalékos tiszti rendfokozatot lehetett elérni (ez már a középosztályba emelte a birtokosát).

1919-ben a Tanácsköztársaság eltörölte az érettségit, de a Tanácsköztársaság bukása után természetesen ez a rendelkezés is hatályát vesztette.

1924: Jelentős változás történt, amikortól bármely középiskola érettségije bármely egyetemen vagy főiskolán való továbbtanulásra jogosított, így megszűnt az iskolatípusok megkülönböztetése.

A második világháború végén egy évben elmaradt a vizsga, de az akkor végzős osztály évet ismételt.

A hetvenes években újabb rövid életű, a szakmai tiltakozáson elbukott próbálkozások történtek. Az 56-ban született gyerekek „engedményeket” kaptak. 1974-ben az osztályzatokat törölték, és helyette a „dicsérettel megfelelt” / „megfelelt” / „nem felelt meg” értékelést vezették be,

197879-ben a történelem érettségit szüntették meg.

1982-ben vezették be egyes tárgyakból az összevont érettségi-felvételit. Ez a mai emelt szintű érettségivel ellentétben még csak az írásbelire terjedt ki, amelynek két (indigóval készült) példányát egymástól függetlenül javították és értékelték a középiskolában és az egyetemen.

A kilencvenes években történelem tantárgyból még nem volt írásbeli.

Botrányok, kiszivárgott tételcímek, nyomdai alkalmazottak körüli botrányok többször is előfordultak a történelem során. Volt érvénytelenített vizsga, volt megismételt vizsga, de elmaradt sosem.

2020-ban sokan drukkoltak, hogy „ajándék érettségi” legyen, de aki akkor érettségizett, azokra is igaz volt, ami mindenkor: Aki érettségizik, jobban teszi, ha tanul. A magyar rendszerben precedens nélküli egy „ajándékba kapott”, vizsga vagy részvizsga nélkül elért érettségi. A COVID világjárvány idején szóbeli érettségi alól mentességet kaptak a végzős diákok.

Jelenleg az érettségi rendszer megújulása zajlik.

Kitartó és eredményes felkészülést kívánok az idén vizsgázóknak!

Boldog kamaszokat mindenkinek!

Szeretettel,

Petra (néni)

forrás: www.wikipedia.hu, www.eduline.hu, www.oktatas.hu

Ajánlott cikkek